Nedeie

Written By Dragos Gros on luni, 10 februarie 2014 | 13:19



 Nedeia dară formează pe Dunăre un punct intermediar între Calafat pe de o parte, Celeiu şi Corabia pe de alta, nu departe de Rahova din Bulgaria. Trag mai dinainte cu tot dinadinsul băgarea de seamă asupra celor două puncte: Calafat, Corabia şi voi reveni apoi mai jos cu un nou capitol de observaţiuni, din observaţiune în observaţiune, căci critica istorică trebuie să procedeze în acelaşi mod ca şi dobândirea rezultatelor în ştiinţele naturale. La olteni „nedeie” însemnează „bâlci” sau „târg”. Cuvântul însă în vechime pare a fi fost comun tuturor românilor. Astfel în Moldova, pe la jumătatea secolului XVII, se cheamă „nedeie” o numeroasă adunare de oameni.

Locuitorii din Nedeia sunt nedeiani. Într-o epocă nedeterminată, un număr oarecare dintre dânşii au emigrat, mutându-se în munţii Moldovei şi întemeind acolo un mare sat în districtul Neamţului, numit Nedeiani,  de unde prin metateză - „Indeiani”. La 1657 acel sat Indeiani = Nedeiani avea o biserică, despre care episcopul Melchisedec a publicat o notiţă: „feciorul popii Gligorii de Indeiani”, afirmând învăţatul prelat că: „Indeani este cu greşeală scris numele satului”. Astăzi acel sat se numeşte Ghindăoani, printr-o etimologie poporană de la „ghindă”, sătenii nemaiînţelegând numele cel vechi, pe când derivaţiunea cea istorică este de la Nedeia din Dolj, singurul sat românesc cu acest nume.

În sec. XII - XIII, înainte de a cunoaşte pe genovezi, românii cunoscuseră mai întâi pe veneţieni, ale căror corăbii, patronate de imperiul bizantin, cutreierau Marea Neagră şi nu puteau de acolo să nu viziteze din când în când Dunărea până unde e navigabilă, mai ales dară, până la Vidin, deci până la Calafat. Însuşi numele Calafat este un termen italian, care însemnează că corăbiile se opreau aici şi se reparau pentru întoarcere: italieneşte „calafato”, „calafatare”. „Calafatul” ne explică „Corabia”, prin care trebuiau mai întâi să treacă corăbiile cele veneţiene, iar la mijloc între Corabia şi Calafat este Nedeia, „Nundinea”, punctul cel mai comercial la revărsarea Jiului în Dunăre.

Numele, sensul şi poziţiunea cea dunăreană a Nedeii între Corabia şi Calafat ar fi ele singure destule pentru a întrevede acolo amestecul veneţienilor în sec. XII-XIII. Tradiţiunea muntenească despre portul cel industrial „Nedeia-cetate” şi identitatea lui cu tradiţionalul mare oraş românesc Ledian al sârbo-bulgarilor, vin apoi a întări acea bănuială. Să mai adaug acuma cercetările dlui colonel Iannescu, fruntaşul geografiei noastre militare, care constată că „lacul Nedeia intra altădată în matca Dunării”, iar prin urmare comuna Nedeia era atunci imediat fluvială, după cum şi figurează ea în secolul trecut pe harta lui Sulzer; apoi d. Iannescu ne mai procură următoarele două observaţiuni preţioase :
a) „la Nedeia se afla urme de zidării vechi” ;
b) „la Nedeia pe marginea Dunării se află urmele unui pod peste fluviu”.


B.P. Haşdeu
Share this article :

Trimiteți un comentariu

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Enciclopediae - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger