Home » , , , , , , , , , , » Pausanias

Pausanias

Written By Dragos Gros on miercuri, 9 aprilie 2014 | 08:12



 Pausanias sau Pausania (în greacă: Παυσανίας) a fost un istoric și geograf grec care a trăit în secolul al II-lea d.Hr., de la care a rămas Descrierea Eladei, în 10 cărți. Scrierile sale oferă informații despre luptele lui Dromichaites cu Lysimachus precum și multe alte detalii despre Grecia vremurilor sale. (Wikipedia)

 Descrierea Greciei
I.9.5. Lisimah acesta era macedonean şi făcea parte din garda personală a lui Alexandru. [Odată] regele, cuprins de mânie, l-a închis într-o încăpere împreună cu un leu, dar Alexandru găsi animalul răpus. De atunci Alexandru l-a admirat fără încetare pentru alte motive. Şi l-a preţuit ca pe unul dintre cei mai de seamă bărbaţi din Macedonia. După moartea lui Alexandru, Lisimah ajunse rege peste tracii vecini cu macedonenii, asupra cărora stăpânise Alexandru şi, mai înainte de el, Filip. Pământul lor ar fi o mică parte a Traciei. Dintre toţi oamenii, nici un neam nu-i mai numeros decât tracii, afară doar de celţi, pentru cine compară un neam cu altul. De aceea, nimeni mai înainte de romani nu a putut să-i înfrângă pe toţi tracii împreună. Toată Tracia este supusă romanilor, iar din ţara celţilor cât socotesc nefolositor, din pricina frigului cumplit şi a nerodniciei pământului, a fost trecut de ei cu vederea, cu bună ştiinţă, dar deţin cele vrednice de stăpânire [din ţara] acestora.
7. Atunci Lisimah, dintre vecini, s-a războit mai întâi cu odrisii şi apoi a pornit cu armată împotriva lui Dromichaites şi a geţilor. Dar avu de înfruntat nişte bărbaţi foarte pricepuţi în războaie şi care îi întreceau cu mult prin numărul lor. El însuşi ajunse într-o primejdie cât se poate de mare şi scapă cu fuga. Fiul său, Agatocle, care-l sprijinea atunci în luptă pentru prima oară, fu luat prizonier de către geţi. Lisimah a fost biruit în alte lupte. Şi deoarece socotea că nu este puţin lucru fiul prins în război, încheie o pace cu Dromichaites şi din stăpânirea sa cedă getului ţinuturile de dincolo de Istru. Mai mult de nevoie îi dădu în căsătorie pe fiica sa. Unii spun că nu Agatocle a fost prins, ci însuşi Lisimah; că l-a salvat Agatocle, care ar fi căutat să cadă la o înţelegere cu Dromichaites, pentru răscumpărarea lui. Când s-a întors, l-a căsătorit pe Agatocle cu Lysandra, fiica lui Ptolemaios Lagos şi a Euridicei.

III.19.11. Voi aminti aici o poveste despre Elena, pe care ştiu că o spun crotoniaţii, iar locuitorii din Himera sunt de acord cu ei. Se afla o insulă în Pontul Euxin, la gurile Istrului, închinată lui Ahile. Aceasta se numeşte Leuce şi are un perimetru de douăzeci de stadii, este acoperită de o pădure deasă şi plină de animale sălbatice şi domestice. În ea se află un templu şi o statuie a lui Ahile.
IV.34.2. Râurile Greciei nu au vietăţi care să le aducă oamenilor pieirea, cum sunt Indul, Nilul din Egipt, Rinul, Istrul, Eufratul şi Fasis; căci aceste [fluvii] hrănesc animale semănând ca înfăţişare cu somnul din Hermos şi Meandru, dar aceste vietăţi sunt mai negre şi mai puternice. Somnul stă, în aceste două privinţe, mai prejos decât acele vieţuitoare.
IV.12.6...împăratul [Traian] a mărit imperiul, supunându-i pe geţii care locuiesc dincolo de Tracia...
VIII.28.2 ... Istrul, Rinul, Hypanis, Boristene şi alte fluvii, ale căror ape îngheaţă iarna, după părerea mea pot fi numite şi pe drept cuvânt râuri de iarnă. Ele străbat pământuri ce sunt acoperite de zăpadă în cea mai mare parte a timpului, iar aerul de acolo este foarte rece.
VIII.38.3 ...Râul despre care vorbim se aseamănă cu Istrul în această privinţă, având în chip firesc acelaşi debit de apă şi iarna şi vara...
IX.30.5. ... După ce s-au ghiftuit cu vin [femeile trace] au săvârşit o faptă îndrăzneaţă şi de atunci s-a statornicit obiceiul ca bărbaţii să se îmbete înainte de a intra în luptă.

X.34.5. [Neamul] costobocilor, cu apucăturile lui tâlhăreşti, a năvălit pe timpul meu în Grecia, ajungând până la Elateia. Acolo, un bărbat [cu numele] Mnesibulos a strâns în juru-i o ceată de oameni şi, după ce a omorât pe mulţi dintre barbari, a căzut şi el în luptă. Mnesibulos a biruit la alergări; pe lângă alte izbânzi, la olimpiada a 235-a a câştigat şi întrecerea în stadiu, precum şi dubla alergare cu scutul...
Share this article :

Trimiteți un comentariu

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Enciclopediae - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger