Home » , , , , , » Mazil

Mazil

Written By Dragos Gros on vineri, 19 septembrie 2014 | 08:31


 Mazil m. (şi mazîl) 1. (sensuri arhaice) 1. Destituit (vorbind de turci sau de tătari). NEC. 368: au mers mârzaci câţiva la Ţarigrad de au pârât pe Hanul cel mazil. BALC. 109: Ferhad Pașa dete lui Mehemet Satîrgi Pașa pecetea împărătească în mâini, spunându-i că el e mazil.
2. scos din Domnie, destituit; depus din scaunul metropolitan sau patriarhal. N. COST. 8: Duca-Vodă s-au dus cu toată casa lui de iznoavă la Ţarigrad mazil la Poartă; 87: Mihai-Vodă, acum mazil. 13: te-au făcut fără veste mazil; 81: din Domn de două Prinţipaturi se duse mazil la Ţarigrad. POP. 173: fiind Nifon Patriarhul mazil...
3. boier scos din funcţiune: de la Grigorie-Vodă Ghica, boierii s-au împărţit în mari sau veliţi (numiţi „halià”), neamuri sau titulari (numiţi şi „paià”) şi mazili adică boiernaşi de clasa a treia, pe care i-a scutit de vinăriciu şi de dijmărit (Fot. II, 155). M COST. 293: Costin era mazil la ţară. N. COST. 10: boieri mazili ce fusese mai dinainte vreme cu boierii la Curte; 88: în târg în Bârlad fiind strânşi toţi boierii cei mari şi mici şi maziliţi şi toată ţara de gios. CÂNT. ler. 393: boieria de care era mazil să-i dea. NEC. 184: Barnovski-Vodă mergând cu multă gloată din ţară la Poartă, cu mulţi boieri şi curteni şi cu de ceilalţi mai proști. GHEORG. 308: mergând în Divan, şed toţi boierii la rânduiala lor şi cei cu boierii şi cei mazili. OD. I, 73: gloata boierilor mazili şi a boiernaşilor.
4. corp de cavalerie moldovenească formată din boieri ieşiţi din funcţiune, aşa numita călărime a Serdarului de mazili (Balc. 621). M. COST. 369: călăraşii de ţară şi toţi mazilii cei mai sprinteni. UR. IV, 74 (d. 17991: căpitanii de mazili ce s-au obicinuit a se face de la o vreme.
Var. (arhaică şi munteană): manzîl. ANON. 50: au început a strânge pre o seamă de boiari manzîli la Mitropolie; 128: n-au supărat Măria-sa nici pre boiari, nici pre manzîli, nici pre mănăstiri, nici pre ţară.
(sensuri moderne) 1. clasa compusă din urmaşii boierilor mazili şi supusă la o dare îndoită decât birnicii, fără să intre însă la cislă ca ţăranii şi fără să fie supuşi ca aceştia la beilicuri şi havalele (Dragh. I, 93). M COST. 41: Antioh-Vodă scos-au o socoteală peste toată ţara şi pe boieri şi pe mazili şi pe toate breslele şi pe ţărani; 81: avea Niculai-Vodă toate orânduielile câte se strângeau din ţară, aşa pe ţărani cum şi pre mazili, izvoade greceşti. XEN. 72: vânători renumiţi, mazilii Ştefan şi Nae Bursuc. 825: Duşmanii mi-i pun la bir, Şi nu mi-i pun ca pe-un copil, Ci mi-l pun ca pe-un mazil.
2. un fel de vătăşel în slujba boierilor, plătiţi din banii birului.
CR. II, 8: Voinicul Nic-a Petricăi cu paznicul, vătămanul şi câţiva nespălaţi de mazili. CRAS. IV, 227: rezesii sunt cam ai dracului, mai ales că Ciopârla era şi mazil.
MA'ZUL (ar.), privé de sa dignité ou de sa charge, destitué (d. 'azl „déposition”).
Vorba, cu bogata ei familie de forme secundare, e un rest din limba oficială a trecutului după ce a fost pe rând aplicată Domnului, Mitropolitului şi boierilor, ea continuă a trăi în graiul săteanului.

Lazăr Şăineanu
Share this article :

Trimiteți un comentariu

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Enciclopediae - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger