Ageamiu

Written By Dragos Gros on joi, 11 septembrie 2014 | 08:17


  Agiamiu (În Mold. „agemiu”) 1. novice, fără experienţă. CAL. 1875, p. 10: Împăratul a fost dovedit în isteţime de către un tânăr agiamiu; OD. III, 9: eu mă pricep cam tot atâta (la vânătoare) pre cât se pricepea vestitul agiamiu. JIP. R. Sat. 24: să arăt agiamiilor că pe un om nu-l cunoşti deloc după vorbe.

2. începător, în graiul jucătorilor. ISP. Juc. 79: cei mai giolari fac armeanul cât roata morii, cei mai agiamii îl fac mai mic. IANOV Conv. VII, 313: la cărţi sunt blând cu toată lumea, mai cu seamă cu agemii. GHICA Rev. N. II, 173: slugile scoteau din brâu câte o pereche de cărţi soioase... şi spălau pe agiamii de parale.

3. se zice de un tânăr cam naiv cu femeile. Kik. III, 163: Dorache era un agramatos, un agiamiu în chestie de femei.

AĞAMI, apprenti, novice, ignorant (mazette, inhabile au jeu) d. ar. „agemi”, étranger, non-arabe, grossier, stupide; bulg. sârb. agamiĭa „persan şi novice”. La o adică vorbind, agiamiu înseamnă cel ce vorbeşte o limbă alta decât araba, deci ignorant, barbar. Arabii din Spania numeau limba spaniolă „al-'ağamiya”, litt. străină, iar spaniolii dădeau acest nume (aljamia) castilianei corupte şi amestecate cu vorbe de ale moriscilor: sp. algaravia. litt, arabă, înseamnă „baragouin, galimatias” din cauză că limba maurilor, nefiind înţeleasă de spanioli, le făcea impresia unui „însir-te mărgărite” sau vuiet nedesluşit de glasuri (Dozy, 119 şi 145).


Lazăr Şăineanu
Share this article :

+ comentarii + 1 comentarii

11 septembrie 2014 la 09:43

Anul trecut in Istanbul trebuia sa scot masina cu spatele pe o strada ingusta, in forma literei L, o strada aflata in cartierul Sultanahmet (cartier care cuprinde majoritatea obiectivelor istorice).
Nu va mai descriu aglomeratia de pe trotuare (masini, scutere, dube pentru paine, mesele tavernelor, pietoni etc.). Unde vreau sa ajung: nu am reusit sa scot masina de acolo decat cu ajutorul a vreo 6-7 turcaleti, care imi dadeau in acelasi timp indicatii "pretioase" referitoare la condusul cu spatele, si asta doar zbierand, tipand si gesticuland. In fine, am avut nevoie de vreo cinci minute sa ies teafar de acolo si tocmai rasuflam usurat ca am scapat cand am auzit in departare un strigat de dispret: "Ageamiule!" :)

Trimiteți un comentariu

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Enciclopediae - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger