Home » , , , , , , » Hellanicos

Hellanicos

Written By Dragos Gros on sâmbătă, 17 mai 2014 | 06:50


  S-a născut la Mitilene şi a trăit în prima jumătate a sec. V î.Cr., fiind ceva mai tânăr decât Herodot. Hellanicos a adunat mituri şi legende, pe care le-a rânduit în mai multe scrieri, fie după genealogii, fie după ţinuturi şi epoci. Un loc deosebit, pentru istoria ţării noastre, îl are opera sa numită „Obiceiuri barbare”, în care a cules ştiri despre traiul populaţiilor negrecești. Din toate scrierile sale s-au păstrat doar câteva frânturi.

Întemeieri de neamuri şi oraşe

Fr. 66, Athenaioa X, 447 C. Hellanicos în opera „Întemeieri” spune că berea se pregăteşte din rădăcini, scriind astfel: „Ei beau bere făcută din nişte rădăcini, întocmai ca tracii care beau bere pregătită din orz”.

Obiceiuri barbare


Fr. 73. PHOT. SUID., la Zamolxis (ET. M. 407, 45). Scitul fiind robul lui Pitagora, cum ne povesteşte Herodot în cartea a IV-a, înapoindu-se la el în ţară a dat învăţături oamenilor cu privire la nemurirea sufletului. Mnaseas spune că la geţi este cinstit Cronos şi că el poartă numele Zamolxis. Hellanicos în „Obiceiuri barbare” zice că [Zamolxis] a fost un grec care a arătat geţilor din Tracia ritul iniţierii religioase. El le spunea că nici el şi nici cei din tovărăşia lui nu vor muri, ci vor avea parte de toate bunurile. În vreme ce spunea acestea, şi-a construit o casă sub pământ, apoi dispărând pe neaşteptate din ochii tracilor a trăit într-însa. Iar geţii îi duceau dorul. În al patrulea an, a reapărut şi tracii credeau tot ce le spunea. Povestesc unii că Zamolxis a fost rob la Pitagora, fiul lui Mnesarchos din Samos. Eliberat, a născocit aceste lucruri. Dar mi se pare că Zamolxis a trăit cu mult înaintea lui Pitagora. Cred în nemurire şi terizii şi crobizii. Ei spun ea cei morţi pleacă la Zamolxis şi că se vor reîntoarce. Din totdeauna ei au crezut că aceste lucruri sunt adevărate. Aduc jertfe şi benchetuiesc ca şi cum mortul se va reîntoarce.
Share this article :

Trimiteți un comentariu

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Enciclopediae - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger