Home » , , , , , , , , , , » Ştefan cel Mare la Războieni

Ştefan cel Mare la Războieni

Written By Dragos Gros on vineri, 17 octombrie 2014 | 07:57




 (Din biblioteca Marciană de la Veneţia; Classis X, Codex CLXXVIII)

Baltazar de Piscia comunica papei ultimele noutăţi căpătate de la 5 tineri genovezi, care fiind robiţi de către turci la luarea coloniei genoveze Caffa din Crâm şi trimişi la Constantinopol împreună cu alţi 122 de tineri, separându-se prin furtună vasul ce-i ducea, de restul flotei otomane, au reuşit pe drum a-i ucide pe corăbierii turci şi a scăpa la Chilia (Lichostomi), unde însă, în loc de a dobândi libertatea, au fost robiţi iarăşi de însuşi Ştefan cel Mare, domnul Moldovei sau al Valahiei mici (minoris Valachiae) şi dăruiţi ca sclavi la nişte boieri din Suceava, unde au petrecut apoi 10 luni, până ce au fugit în Polonia cu ocazia intrării turcilor în Moldova. Aceşti genovezi au povestit că preludiul războiului a fost vestea despre planul lui Basarab, domnul Valahiei mari (majoris Valachiae) de a năvăli în Moldova, ceea ce l-a silit pe Ştefan- vodă, pentru a impedica trecerea muntenilor, să-şi facă o cetăţuie lângă Dunăre, unde a mers cu 40.000 ostaşi „nobili şi ţărani”, înarmaţi mai toţi cu arcuri, suliţe şi săbii. Tot atunci însă a sosit ştirea în Suceava despre apropierea a vreo 30.000 de tătari, care au cuprins oraşul Ştefăneşti şi au robit 15.000 de nobili, iar doamna lui Ştefan-vodă cu toate tezaurele s-a retras la cetatea Hotin.

Aflând acestea, Ştefan-vodă l-a lăsat în cetăţuia de lângă Dunăre pe cumnatul său, Şendrea cu 1.000 de călăreţi, iar el însuşi cu restul oştirii a mers contra tătarilor, pe care însă n-a putut să-i ajungă, fugind ei cu toată prada lor. Întorcându-se atunci la Dunăre şi văzând că ostaşii săi murmură, zicând că stau în tabără deja de 2 luni, pe când tătarii le-au robit nevestele şi copiii, ba unii începuseră a dezerta, Ştefan-vodă a concediat armata pentru 15 zile, poruncind ca după expirarea acestui termen să revină cu toţii la Dunăre, iar el a rămas numai cu 10.000 de nobili, afară de care mai erau 1.000 de călăreţi sub visternicul Iuga la paza malului Dunării contra turcilor. Turcii însă fiind prea numeroşi, Iuga a fugit la cetăţuie, iar însuşi Ştefan s-a retras cu acei 10.000 într-o pădure de lângă Vaslui. Turcii, după ce au luat cetăţuia, s-au odihnit acolo și au început a înainta pe teritoriul Moldovei. Vasluienii au fugit. De asemenea se pregăteau a fugi sucevenii, aflând de la un ambasador polon despre apropiarea turcilor, cu care era şi domnul muntean Basarab. Atunci Ştefan a ars Vasluiul şi toate oraşele pe unde ar fi putut veni turcii, precum Bacău, Roman şi Baia, fugind locuitorii acestora cu averile lor, parte în Ungaria şi parte în Galiţia. Lăsând după aceea o garnizoană în Suceava, Ştefan a riscat o bătălie contra turcilor într-o pădurice la depărtare de jumătate de zi de la Baia, dar a fost bătut şi abia a scăpat cu vreo 20 de călăreţi în oraşul Sniatin în Galiţia, unde oarecine l-a văzut mâncând într-o tavernă, iar de aici a plecat la Cameniţa, oraş polon aproape de Hotin, unde s-a apucat să strângă oaste.

În acest timp, turcii în număr de vreo 200.000, asediau Suceava, având în capul lor pe însuşi sultanul, care aducea cu sine, pentru a-l pune pe tronul Moldovei, pe fiul unui Petru-vodă ce fusese altădată domn, înainte de Ştefan. Puţin după aceea s-au răspândit două vești: 1. Că fostul domn muntean Ţepeş, ieşind din Ungaria, i-ar fi bătut pe turci; 2. Că Ştefan ar fi nimicit o armată turca de 14.000 de oșteni. Aceasta din urmă victorie – zice Baltazar de Piscia - se explică pe de o parte prin aceea că Ştefan şi-a strâns o oaste în Cameniţa, la care s-au mai adăugat toţi moldovenii care se retrăseseră mai înainte în locuri sigure, iar pe de alta - că turcii şi-au slăbit puterile, împrăştiindu-se cete-cete prin Moldova.
„Indignus servulus, Baldassar de Piscia”
Bratislava, 16 septembrie 1476
(Comunicat de C. Esarcu)

Dl. C. Esarcu a reuşit a descoperi în această privinţă în biblioteca Marciană din Veneţia o nouă relaţie, mai preţioasă decât toate celelalte, căci ea nu numai s-a scris chiar în anul 1476, dar încă ne prezintă mai multe amănunte necunoscute din celelalte izvoare. Ne mărginim a atrage atenţia asupra următoarelor puncte:
1. Fugarii genovezi din Caffa, departe de a găsi un adăpost în Moldova, precum s-a crezut generalmente, au fost robiţi de către Ştefan cel Mare şi dăruiţi apoi boierilor, după cum se dăruiau ţiganii şi tătarii.
2. Principalii generali ai lui Ştefan în războiul de la 1476 au fost cumnatul său, Şendrea şi visternicul Iuga, dintre care se ştie despre cel dintâi că a pierit mai în urmă, la 1481, în bătălia de la Râmnic între Ştefan şi Ţepeş.
3. Armata permanentă a Moldovei consista din călărime nobilă şi ţăranii formau miliţia care se mobiliza numai pe intervaluri scurte şi care, în caz de prelungire a războiului, murmura şi dezerta.
4. Moldova se numea „Valahia-mică”, iar Muntenia „Valahia-mare”, după cum am demonstrat-o deja prin alte fântâni.
5. Nobilimea moldoveană era foarte numeroasă, de vreme ce tătarii au robit 15.000 de nobili, pe când tot atunci, alţi 10.000 se aflau pe lângă Ştefan, de unde rezultă că acea nobilime se compunea din toţi proprietarii mici, adică „răzeşi” sau „moşneni”.
6. Oraşele, pe care le-a ars Ştefan la apropierea turcilor, au fost Bacău, Roman şi Baia.
7. De nicăieri nu se confirmă tradiţia despre fuga lui Ştefan la cetatea Neamţ şi faimoasa-i convorbire de acolo cu mama sa, în locul cărora noi vedem aici pe nevasta lui Ştefan retrăgându-se la cetatea Hotin, iar însuşi Domnul fuge în Galiţia şi apoi în Podolia la cetatea Cameniţa, aproape de Hotin, unde îşi strânge o nouă armată.
8. În tabăra turcă, ca pretendent la tronul Moldovei, se afla un fiu al lui Petru Aron, vechiul rival al lui Ştefan.


B.P. Haşdeu
Share this article :

Trimiteți un comentariu

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Enciclopediae - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger