Home » , , , , , » Zamolxis

Zamolxis

Written By Dragos Gros on marți, 13 mai 2014 | 07:07





 Cuvântul Zamolxis a dat loc la multe etimologii ciudate. Conjecturile celor vechi ni le-a conservat Porfiriu în număr de trei: una este a celor ce-l deduc din zicerea „piele”; a doua, a lui Dionisifane şi a treia, a celor care comentează acest nume prin „om străin”. Din acestea, cea de dintâi este şi cea mai importantă, pentru că ne dă cuvântul tracic „zalmos”, iar despre limba naţiunii tracilor, care, după indieni şi celţi, erau în vechime ginta cea mai mare dintre toate, noi nu prea ştim aşa multe. Cine au fost însă aceia care l-au dedus pe Zamolxis din „zalmos”, aceasta nu ne-a spus-o neo-platonicul Porfiriu, elevul lul Plotin, dar eu bănuiesc că nimeni altul decât el însuşi.
 Cât pentru părerea lui Dionisifane, care explica numele lui Zamolxe din ascunderea semnelor stigmatizării, lucru ce s-a întâmplat negreşit în anii din urmă, cum şi pentru părerea acelora care îl comentează prin „bărbat străin”, se poate ca tot Porfiriu să le fi inventat pe ambele, făcând paradă de erudiţie sau că va fi luat din tradiţie.
 Acestea sunt etimologiile vechi; altele diferite s-au propus de cei moderni, din care cele mai demne de însemnat sunt: una litvană, a lui Matei Praetorius, cealaltă gotică, două şi chiar trei diferite, ale marelui filolog Jacob Grimm, care însă în această privinţă, nu procede pe o cale adevărat ştiinţifică, căutând adică adevărul numai pentru adevăr, ci se lasă dus de amorul propriu naţional, voind cu orice preţ să-i identifice pe anticii geţi cu goţii, - teorie ce n-a prea găsit răsunet.
 Dacă n-ar trebui oricine să fie foarte păzit pe calea etimologică, atunci, după cum Grimm îl face pe Zamolxe got, tot aşa eu l-aş putea face slav, din „zemlia” „pământ”, ca unul ce se credea a fi zeu infernal; sau l-aş face evreu, acelaşi cu Zamail sau Samuil, care după tradiţiile ebraice, căzând din gloria sa cerească, s-a făcut zeu subteran; încă şi german îl putea face din zicerea Zahl, adică „număr”, ceea ce se i cuvine unui pitagorian; ba chiar şi turc şi cine mai ştie ce fel de neam!


At. S. Rusopulo
Share this article :

Trimiteți un comentariu

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Enciclopediae - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger