Tucidide

Written By Dragos Gros on marți, 1 aprilie 2014 | 07:56



 II.29.1. În aceeaşi vară, atenienii voind să-şi facă aliat pe fiul lui Teres, Sitalces, rege al tracilor chemară şi făcură proxen (cetăţean care reprezintă în patria sa interesele drepturile locuitorilor unei alte cetăţi) pe un om socotit de ei mai înainte vreme duşman şi anume pe Nymphodoros, fiul lui Phythes, un cetăţean din Abdera. Sora acestuia era ţinută în căsătorie de Sitalces, la care [Nymphodoros] se bucura de mare trecere. Sus-amintitul Teres, tatăl lui Sitalces, este primul care le-a alcătuit odrisilor un regat cu mult mai mare decât restul Traciei. Căci există şi o mare parte de traci independenţi.

II.96.1. [Sitalces] porneşte aşadar de la odrisi, punând în mişcare întâi pe tracii ce locuiesc între munţii Haemus şi Rodope şi care se aflau sub stăpânirea sa până la mare la Pontul Euxin şi Helespont, după aceea pe geţii peste care dai dată treci munţii Haemus şi toate celelalte populaţii stabilite dincoace de Istru, mai ales în vecinătatea Pontului Euxin. Geţii şi populaţiile din acest ţinut se învecinează cu sciţii, au aceleaşi arme şi sunt toţi arcaşi călări.  Dinspre partea tribalilor, care sunt şi ei neatârnaţi [Sitalces] îşi mărginea [autoritatea] cu trerii şi tilataii. Aceştia sunt aşezaţi la miazănoapte de muntele Scombros, întinzându-se spre apus până la fluviul Oescus. El izvorăşte din acelaşi munte ca şi Nestos şi Hebros. [ Scombros] este pustiu şi înalt, continuând munţii Rodope.

II.97. Ca dimensiuni, statul odrisilor se întindea spre mare, de la cetatea Abdera şi până la Pontul Euxin şi anume până la (acel punct) unde se varsă Istrul. Pe calea cea mai scurtă cu o corabie negustorească şi având mereu în spate vântul - navigaţia de-a lungul coastei acesteia durează patru zile şi tot atâtea nopţi. Iar pe uscat pe drumul cel mai scurt, un om sprinten străbate distanţa de la Abdera la Istru în unsprezece zile. Tributul adunat din toate ţările barbare şi din toate oraşele greceşti pe care le stăpâneau [odrisii] pe vremea lui Seuthes - care, urmând la tron lui Sitalces, a sporit acest bir foarte mult - se ridică la suma de aproape patru sute talanţi, plătită în monedă de aur şi argint. Se aduceau, nu într-o mai mică măsură decât bani, daruri din aur şi argint, fără să mai socotim stofe brodate şi simple şi alte obiecte. Şi acestea se aduceau nu doar regelui, dar şi nobililor odrisi, care se bucurau şi ei de autoritate alături de rege. Căci la odrisi, spre deosebire de imperiul persan, era statornicit obiceiul pe care-l întâlnim şi la ceilalţi traci de a primi mai degrabă decât de a da; era la ei o mai mare ruşine să nu dai când ţi se cere, decât cerând, să nu capeţi. Este adevărat, însă, că ei, datorită puterii lor, traseră foloase mai mari de pe urmă acestui obicei; căci nu era posibil la ei să izbuteşti ceva fără daruri. Prin urmare, regatul îşi spori mult puterea. Căci dintre statele din Europa situate între Golful Ionic şi Pontul Euxin, acesta a fost cel mai mare mulţumită veniturilor în bani şi altor bogăţii. În ceea ce priveşte puterea militară şi mulţimea trupelor însă, [regatul odrisilor] era cu mult mai prejos decât stăpânirea sciţilor. Nu există în Europa neamuri care să se poată asemui cu sciţii ca putere, dar nici în Asia nu se află vreun neam în stare, singur, să se împotrivească tuturor sciţilor, dacă s-ar înţelege între ei. Dar în privinţa chibzuielii şi a înţelepciunii cerute de feluritele împrejurări din viaţă, [sciţii] nu ajung celelalte neamuri.


IV.101. În timpul asediului de la Delion a murit şi Sitalces, regele odrisilor, făcând război împotriva tribalilor şi fiind învins în luptă. Seuthes, fiul lui Sparadocos, nepotul său, ajunse regele odrisilor şi al restului Traciei pe care o stăpânise acela.
Share this article :

Trimiteți un comentariu

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Enciclopediae - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger